Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Enfeksiyon, vücudun hemen hemen her bölgesinde meydana gelebilen, bakteriler, virüsler veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı bulaşıcı olabilen hastalıktır. Sağlık alanındaki yenilikler, tanı yöntemlerindeki ilerlemeler ve yeni antimikrobiyal ilaçların kullanımı sonucunda artık birçok enfeksiyon hastalığı teşhis ve tedavi edilebilmektedir.
Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarımız; grip, idrar yolu enfeksiyonu, ishallerden ciddi hatta ölümcül olabilen AIDS, menenjit, tüberküloz, sarılıklara kadar çok geniş bir hastalık grubunu takip ve tedavi edilebilmektedir. Mikrobiyoloji Laboratuvarı, enfeksiyon hastalıklarının tanısında ve takibinde belirleyici rol alır. Bu hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar kültür yöntemleri ile serolojik testlerle veya direk incelemelerle gösterilebilir. Mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların teşhisini koymak, tedaviye yön verici bulguları saptamak, tedavi için uygun ilaç ya da strateji önermek, enfeksiyon hastalıklarının (bulaşıcı hastalık) tanılarının konulmasını sağlamak ve yayılmasını engellemek mikrobiyolojinin çalışma alanını oluşturmaktadır. İnsanlarda hastalıklara yol açan mikroorganizmaların başında bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler yer almaktadır.
Hastanemizin Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı; bakteriyoloji, viroloji, mikoloji ve parazitoloji olarak dört alt başlıkta hizmet vermekte ve enfeksiyonların tanısının konulmasını sağlamaktadır. Mikrobiyolojide bakteriyel, viral, paraziter ve mantarlarla gelişen infeksiyonların tanısının konulması için temel testlerden yararlanılmaktadır.
Mikroorganizmaların yol açtığı hastalıkların teşhisinde; idrar, boğaz, balgam gibi örneklerden kültür-antibiyogram, klamidya-mikoplazma antijen testleri, direkt mantar aranması ve kültürü, rotavirüs-adenovirüs gaita antijen testleri, hepatit markerları ve diğer viral hastalıkların tanısal testleri, amip ve giardia gibi paraziter hastalıkların mikroskopik ve antijen testleri uygulanmaktadır.
Ayrıca; bölümümüzün uzman doktorları, özellikle yoğun bakım ünitelerinde çok dirençli mikroorganizmaların sebep olduğu hastane enfeksiyonlarını takip etmek ve bunları önlemeye yönelik ekip çalışmaları planlayarak uygulamaktadır.
Tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Influenza enfeksiyonu
- Alt solunum yolu enfeksiyonları
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Selülit ve diğer cilt enfeksiyonları
- Osteomyelit ve spondilodiskitler
- İshaller
- Bruselloz
- Hepatitler
- Erişkin aşılama
- Paraziter hastalıklar
- Seyahat danışmanlığı
- Nedeni bilinmeyen ateş
- Ekstrapulmoner tüberküloz
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi ve kuşkulu ilişki sonrası tarama
Hastaneye yatırılan enfeksiyon hastalıkları nelerdir?
- Akut gastroenteritler
- Pnömoniler
- Piyelonefrit ve akut prostatit
- Selülit ve erizipel
- Akut hepatitler
- Menenjitler
- Neden bilinmeyen ateş
- Hastane enfeksiyonlar