Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümümüzde, rutin göz muayenesinin ardından bilgisayarlı ORM (otorefraktometre) ve retinoskop yardımıyla hastanın refraksiyon kusuru ileri teknolojik cihazlarla ölçülmektedir. Hastanın her iki gözünün gözlüksüz ve gözlüklü görme keskinlikleri tespit edilmektedir. Biomikroskopi muayenesinde; kirpikler, konjoktiva, kornea ve gözün diğer ön segment elemanları uzman doktorlarımız tarafından multidisipliner bir yaklaşımla muayene edilmektedir. Daha sonra göz tansiyonları ölçülmektedir. Hastaya ait bilgiler, bilgisayar ortamında saklanmaktadır. Göz ile ilgili tüm ameliyatlarda uzman cerrahlar tarafından uygulanan modern teknikler ve cihazlar kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatları, damla anestezi ile dikişsiz Fakoemülsifikasyon tekniğiyle yapılmaktadır. Glokom (göz tansiyonu), şaşılık ve retina dekolmanı ameliyatları göz için en uygun yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Miyop, astigmat ve hipermetropinin düzeltilmesi için yapılan Excimer Laser uygulamaları, Lasik yöntemiyle ve damla anestezisiyle yapılmaktadır.

 

Astigmat nedir?

Gözlerin iyi görme işlemini sağlaması için dokuların uyum içinde gelen ışığı tek bir düzlemde toplaması gerekir. Korneada ki ışığın kırılma olayının uyum içinde gitmemesinden, ışığın tek bir odak noktasında toplanamama sorununa astigmat denir. Bu durumda korneada ışık sorunsalı olduğundan kornea yumurta görünümünü alır. İki odak noktası bulunur, yatay ve dikey şekillerde görme de sorunlar ortaya çıkar.

 

Tedavi yöntemleri nelerdir?

1. Gözlük

Bu tedavilerden biri klasik olarak gözlüktür. Uzman bir hekime başvurduktan sonra gözler muayene edilir ve gözlerin rahatsızlık sınırına göre gözlük verilir. Görüntüler daha netleşir.

2. Lens

Gözlük takmaktan rahatsız olan hastalar için lens tedavisi önerilir. Muayeneden sonra hastaya en uygun lens verilir.

3. Lazer

Gözlük ve lens kullanmak bana rahatsızlık veriyor diyorsanız bir diğer tedavi ise lazer ile tedavidir. Gelişen teknoloji ile Excimer Lazer ile astigmattan tamamen kurtulabilir. Astigmatta lazer tedavisi için gözlerin astigmat derecesine bakılır. Genelde lazer ileri derce bozukluklarda önerilir. Her astigmat bozukluğu olan hastalara lazer önerilmez. Excimer Lazer ile tedavi edilen gözler astigmattan kurtulur.

 

Excimer lazer ile astigmat tedavisi nasıl yapılır?

Excimer lazer uygulanması ön görülen hastalar 18 yaşını doldurmuş ve son 1 yılda göz numaraları sabit ölçekte seyir etmesi gerekli görülür. Miyop şikayeti olan hastalarda numara 10, hipermetrop veya astigmat sorunu olan hastalarda ise 6 numaraya yaklaşık hastalarda bu tedavi uygulanabilir. Buna nazaran korneanın tedaviye uygun kalınlıkta olması gerekmektedir. Eğer hasta hamile ise veya gözünde kuruluk mevcutsa, başka bir göz hastalığı varsa bu hastalarda uygulaması tercih edilmemekle birlikte önerilmiyor. Bunun dışında 18 yaşını geçmiş 1 yıl göz numaraları sabit ilerleyen hastalarda öneriliyor.

Excimer Lazer sonrasında sürekli gözlük kullanımı rahatsızlığından kurtulunur. Daha doğal bir görünüm elde edilir. Spor hayatında ve günlük yaşamda daha rahat ve daha yüksek başarı sağlayacaksınız. İklim şartlarında sorunlar en aza indirgenir. Lens kayıpları durumu veya gözlük kırılması gibi sorunlar ile karşı karşıya gelinmez.

 

Glokom nedir?

Erken teşhis edilebildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen glokom; özellikle migren hastalarını, ailesinde glokom hastalığı olanları, kortizon tedavisi görenleri, düşük ve yüksek tansiyonu olanları ve kırk yaşını geçmiş olanları tehdit etmektedir. Çoğunlukla sinsi bir şekilde seyreden ve görme sinirinde ciddi görme kaybına ve hasara yol açan glokom, dünya üzerindeki en önemli ikinci körlük sebebi olarak kabul edilmektedir. Glokom sinsi seyirli bir hastalık olup, çoğunlukla erken evrelerde belirti vermediği gibi hiçbir şikayete yol açmıyor olduğu için düzenli muayeneler önem arz eder. Bulgularının tespit edilmesi durumunda; tedaviye başlarken göz tansiyonunun seviyesi, ne kadar zarar vermiş olduğu gibi birçok faktörün değerlendirilmesiyle ilaç tedavisi, lazer ya da cerrahi girişim gibi seçeneklerden hastaya en uygun olanı belirlenir.

 

Katarakt nedir?

Katarakt, göz bebeğinin arkasında yer alan ve gözün görmesini sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybederek, matlaşması durumudur. Özetle; göz, sanki buğulu bir cam arkasından bakıyormuş gibi bulanık görür. Katarakt; ilaç ya da gözlük ile önüne geçilebilen bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlığın ilerlemesini durdurabilecek bir etkili tedavi yöntemi yoktur ve meydana gelmiş kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat öncesinde özen gösterilmesi bazı konular vardır. Modern tıbbın imkanlarını tam teşekküllü olarak sunabilen bir hastane, tecrübeli doktor kadrosu ve göz içerisinde konulacak merceğin kalitesidir. Bu faktörler; ameliyatın başarı oranını doğrudan etkiliyor olduğu için doğru kararı vermek için iyi düşünmelisiniz.

Doktorlar

Op. Dr.

Göz Hastalıkları

Op. Dr.

Göz Hastalıkları